24 mei 2020 - 22e Eiberrun

 

Van nood n deugd maken

08-03-2017 : 09:19

Bij negentiende editie is de Eiberrun toe aan vernieuwing en aanleg nieuwe N18 helpt daaraan mee EIBERGEN.

De negentiende editie van Eiberrun wordt een heel andere dan die in voorgaande jaren, want er moest flink gesleuteld worden aan het parcours van de jaarlijkse wedstrijd.

De aanleg van de nieuwe N18 dwong de organisatie het oude parcours te verlaten en een hele nieuwe route uit te stippelen. In Eibergen hebben ze van de nood een deugd gemaakt. ,,Na zoveel jaar was de Eiberrun toch aan vernieuwing toe", zegt voorzitter Remco Nijkamp van het organisatiecomité. ,,De houdbaarheid van een parcours is een keer op. Lopers willen een keer wat nieuws. We moesten nu wel en zijn de uitdaging aangegaan met het idee een nieuwe Eiberrun te presenteren die weer jaren meekan."

Ze wisten van tevoren dat het een hele puzzel zou worden. Dennis te Nijenhuis is de man van het parcours binnen de organisatie en zag de afgelopen maanden heel wat weggetjes en kruispunten aan zich voorbij trekken. ,,De start is hier in het Openluchttheater. Aanvankelijk wilden we achter het theater starten, maar mensen van de theatercommissie stelden zelf voor het erbinnen te doen. Dat is best uniek, hoor. De lopers starten hier en trekken op weg naar de finish in de laatste meters aan de tribune voorbij. Aan hopelijk een volle, want dat zou het juist zo leuk maken."

Veel gedoe

Al snel werd duidelijk dat de loper op de verschillende afstanden tussen de oude en nieuwe N18 moest blijven lopen. ,,Oversteken over een provinciale weg brengt enorm veel gedoe met zich mee. We hoeven geen grote oversteek meer te maken en dat scheelt een hoop gedoe."

 

Lopers vroegen vaker of mijlen kilometers konden worden

Dennis te Nijenhuis
Als gevolg van de beperkte 'ruimte' die Te Nijenhuis had voor het uitzetten van een lange en een korte loop, is het mijlenverhaal overboord gegooid. ,,De ruim 16 kilometer kwam niet uit in een nieuw parcours. Dan moest je ergens lussen in gaan bouwen en dat kan weer tot ongemakken leiden. Bovendien kregen we steeds vaker de vraag of we de mijlen niet in kilometers konden veranderen. We hebben nu een lange afstand van 14 kilometer en een korte afstand over 7 kilometer gemaakt. De langste afstand is daarmee ruim 2 kilometer korter dan de 10 Engelse mijlen. Wij denken dat daarmee de drempel voor deelnemers ook is verlaagd om in te schrijven voor de lange afstand. We hebben veel opties de revue laten passeren en denken een leuke nieuwe route te hebben gevonden, zonder lange rechte stukken. Ook dat is een verschil met het vorige parcours."

 

De deelnemers worden voor de 7 en 14 km vanaf de start in het Openluchttheater richting het centrum geleid en gaan van daaruit naar de Bijenkamp om vervolgens via het Slingebos en de Maat terug te keren bij het Openluchttheater. De kidsrun kent drie (korte) afstanden en er is weer een dogsrun die deels over hetzelfde traject voert.

 

We komen aan de wensen van de ondernemers tegemoet

Remco Nijkamp
,,De grote drukte en de afzettingen op de Brink behoren daarmee ook tot de verleden tijd", merkt Remco Nijkamp op. ,,Met deze wijziging komen we tegelijkertijd tegemoet aan de wensen van de centrumondernemers die het bezwaarlijk begonnen te vinden dat hun winkels slecht bereikbaar waren tijdens de Eiberrun." Daar komt bij dat ook geen tent meer wordt opgezet in het centrum en het secretariaat naar De Huve is verplaatst, vult mede-organisator Karin Wantia aan. ,,Door gebruik te maken van De Huve en het Openluchttheater zijn ook veel makkelijker de nodige vergunningen verleend."

 

Familie op de tribune

Voor wedstrijdleider Roy Nijkamp verandert er niet veel. De elektronische tijdsregistratie wordt in het Openluchttheater geïnstalleerd en de uitslagen worden zo goed als direct verwerkt. De ruimte in het theater is volgens Nijkamp groot genoeg om een heel peloton van rond de 750 lopers te laten vertrekken en te laten finishen. ,,Ook de weg buiten de poort richting centrum is mooi breed. Hier hoef je geen opstoppingen te vrezen. Dit is echt een zeer geschikte start/finish locatie. En voor de deelnemer is het natuurlijk prachtig als je de arena binnenloopt met de familie op de tribune."

Tubantia - Regio Achterhoek - 08-03-2017

Artikel door: Andre Scheffers
Foto door: Jan Houwers


Meest recente nieuws

 

© 2016 Eiberrun ·

Terug omhoog